Time for Change

Eerste element: De 5 minuten regel

In het vaststellen, van u als leider, door uw hond is de eerste voorwaarde in de verbindingsmethode het element de vijf minuten regel welke hieronder uitgelegd wordt.
De 5 minuten regel wordt toegepast nadat een eigenaar en hond van elkaar gescheiden zijn en de eigenaar weer terug komt bij de hond. Veel mensen denken daarbij aan het moment dat ze de deur uit gaan om te gaan werken of om boodschappen te doen en daarvan weer terug komen, echter doet dit zich dagelijks bij vele momenten voor zoals dat u even naar het toilet/badkamer gaat, even de tuin in loopt of de container aan de straat zet.
Hoe graag we ook willen knuffelen met onze hond, belangrijk is om op deze momenten jezelf aan de hond te laten zien als de beschermende, vurige, trouwe leider van een wolven roedel. 
Mogelijk heeft u altijd uw hond geknuffeld of er direct tegen gesproken op het moment dat u weer terug komt bij uw hond, waardoor u hond u niet als leider is gaan zien, maar als zijn pupil/kind waar hij voor moet zorgen en die hij/zij even kwijt was. Wij mensen kennen tijd en weten hoe lang wij weg zijn van de hond, maar de hond kent geen tijd en of u nu 4 seconden of 4 uur wegblijft maakt voor de hond geen verschil, het enige dat de hond ervaart is dat zijn pupil/kind misschien niet meer terug komt. Als u weer terug komt bij de hond, nadat u weg bent geweest, en uw hond ziet u als uw volgeling (pupil/kind) zal uw hond een ritueel uitvoeren die zijn leiderschap herbevestigen. Om dit te keren is het belangrijk dat u leiderschap gaat laten zien aan uw hond.

De eerste stap om het leiderschap te verkrijgen is leren uw hond te negeren.
Honden hebben hun eigen ritueel bij het weerzien van hun eigenaar. Dit ritueel kan zijn rondspringen, te likken of speelgoed te brengen. Wat een hond ook doet als hij/zij u weer ziet, het is belangrijk om dit geheel te negeren. Als het niet lukt om de hond te negeren dan betekend dit dat u uw hond een eer heeft bewezen en hij/zij gekregen heeft wat het wilde en daarmee zijn/haar leiderschap bevestigd.

In de video kunt u zien hoe een moederhond, die leider is over haar pups en dit telkens bevestigd, haar pup volledig negeert.

Het negeren van uw hond bestaat uit geen oogcontact, niets zeggen en niet aanraken, tenzij het nodig is om zacht weg te duwen, maar verder mag u niks doen. Hoe opgewonden of agressief uw hond ook is, na een bepaald moment zal uw hond zijn ritueel beëindigen en verwijdert zich om te een korte ‘time out’ te nemen en na te gaan wat er is gebeurd omdat hij/zij heeft bemerkt dat er een fundamentele verandering in zijn leefomgeving plaats vind. 
Het kan zijn dat de hond na zijn/haar ‘time out’ terug komt en weer opnieuw zijn ritueel laat zien. Elke keer dat hij/ zij terug komt probeert hij een gaatje te vinden in de leiderschap die u nu vertoont. Blijf de hond, elke keer dat hij terug komt en zijn/haar ritueel laat zien, negeren. Iedere keer dat de hond terug komt zal de hevigheid een stukje afnemen tot het moment dat de hond het opgeeft. Hoe vaak een hond terug komt om zijn/haar ritueel uit te oefenen verschilt per hond. De hond zal zich op een moment ontspannen of ergens naartoe lopen om daar te gaan liggen. Dit is het teken dat de hond het verzet staakt en de relatie met u in een nieuw daglicht ziet. 
Tot dit moment er is zal iedere poging om uw hond te laten meewerken op niets uit lopen. 
Is dit moment er dan zal de hond zich in de nieuwe situatie voegen en respect voor uw ruimte weerspiegelen. Dit is een belangrijke doorbraak, maar is het proces van uw leiderschap te bevestigen nog niet achter de rug.

Vanaf het moment dat de hond zich ontspant of naar een plaats loopt en gaat liggen is het belangrijk dat er vanaf dat moment een ‘time out’ is van vijf minuten. In deze vijf minuten doet u dingen die u normaal ook doet, ga bijvoorbeeld een kop koffie of thee zetten in de keuken, maar geef de hond dit moment geen enkele aandacht. Deze vijf minuten zijn heel belangrijk om het leiderschap te keren en uw hond van deze troon te halen. Uw hond heeft in deze vijf minuten de tijd, en mocht de hond langer nodig hebben dan is dat ook prima, om zich door te laten dringen en gaat realiseren dat zijn ritueel om zijn leiderschap te bevestigen heeft gefaald en dat er een subtiele verandering heeft plaatsgevonden tussen hem/haar en u als roedelgenoot. Komt uw hond in deze vijf minuten onuitgenodigd naar u toe dan moet u hem negeren. Als de hond op uw schoot wil kruipen duw hem dan zachtjes weg, maar zeg niets. Als u enkel alleen maar even zegt ‘ga weg’ dan heeft u daarmee op dat moment zijn eer betuigd en zijn zin gekregen. Soms zeggen en denken mensen dat het wreed is om de hond te negeren, dat komt omdat wij emotie kennen en als wij mensen genegeerd worden dan voelen we ons daar niet prettig bij. Voor een hond is dit anders, zoals je ook in de video met de moederhond hebt kunnen zien, wordt met negeren de status van de rangorde bepaald. U kan de hond nog steeds vertroetelen, maar dan alleen op uw voorwaarde. Een hond is in dit type relatie veel gelukkiger omdat er geen verwarring is voor hem/haar wie voor wie zorgt.

 

Als de vijf minuten voorbij zijn kun je weer contact leggen met je hond, maar nu via de nieuwe regels en dat is dat u uw hond naar u toe laat komen wanneer u dat wilt. Nu maakt u ook oogcontact als u uw hond roept en als de hond bij u is dan beloont u hem met iets lekkers zoals bijvoorbeeld een stukje kaas en zegt ‘goed zo’of ‘braaf’.
Aai de hond op dat moment ook over zijn hoofd en nek. Er wordt hiermee een eerste principe vastgelegd. Uw hond doet wat hem gevraagd wordt en wordt daarvoor beloond met iets lekkers en waarbij een belangrijk deel van zijn lichaam geaaid wordt waarmee het leiderschap bevestigd wordt.
Zoals goed en gewenst gedrag beloond wordt zo zijn er ook minder plezierige consequenties aan gedrag dat niet gewenst wordt. Valt uw hond terug in oude gedragingen en raakt hij/zij weer opgewonden, stop dan direct. 

Wacht een uur voordat u de draad weer oppakt zodat een hond leert dan dat hij kwijt raakt waar hij/zij het meest op gesteld is en dat is de aandacht van zijn/haar leider.  U pakt daarna het proces weer op waarbij u steeds kalm en consequent blijft, wordt beslist niet kwaad en wil het niet overhaasten. U zal merken dat als uw hond weet wat er van hem verwacht wordt dat uw geduld beloont wordt.

Een extra hulpmiddel om uw leiderschap te bevestigen is het instellen van ‘verboden zones’ voor uw hond. Als het alfa-paar terug komt bij de roedel dan hebben zij altijd hun eigen ruimte wat een rustzone voor ze is. Geen enkele andere wolf mag deze ruimte betreden zonder uitnodiging van het alfa-paar. Hiermee bevestigd het alfa-paar hun bevoorrechte positie zonder wreed of gewelddadig te zijn. Als u uw hond leert dat bepaalde gebieden in uw huis van de leider zijn dan zal de hond dit herkennen vanuit zijn oerinstinct en hier snel positief op reageren. U zal merken dat uw hond het snapt doordat de hond u niet meer zal bestormen als u hem roept, zal oogcontact maken en wachten op wat er van hem wordt gevraagd. 
Komt de hond toch in de ‘verboden zone’ dan kan je de hond aankijken en een gebaar (bijv. met je vingers klikken of hand omhoog als terug sturend houden) maken waarbij je het woord ‘terug’ (met evt. plaats) gebruikt. Je loopt daarbij richting de hond. De hond zal vanuit respect je de ruimte geven en terug, dan wel naar zijn plaats gaan. 
Door met deze grondbeginselen te beginnen, bevestigd u uw leiderschap en legt u een pad naar een nieuwe verhouding. Ditmaal in de taal die de hond kent. De hond zal naar u luisteren en mee werken in uw wensen, daarnaast zal hij ontspannen van het leven kunnen genieten. En u dus ook.

       Samenvatting van de 5 minuten regel:

 • De vijf minuten regel wordt bij ieder scheiding moment toegepast.
 • Door het toepassen van de vijf minuten regel wordt het leiderschap (her) bevestigd.
 • Gedrag dat niet gewenst wordt wordt genegeerd, gedrag dat wel gewenst wordt beloond.
 • In de ‘time out’ wordt er niet gedaan (tijd voor huishoudelijke dingen in de zelfde ruimte).
 • Na de ‘time out’ van vijf minuten worden de nieuwe regels toegepast.
 • Een hond komt naar jou toe nadat je hem/ haar hebt geroepen en wordt dan beloont.
 • Een extra hulpmiddel om het leiderschap te bevestigen is door het instellen van ‘verboden zones’ in huis.
 • Soms is er een beetje geduld nodig.
 • U spreekt de taal die de hond kent.
 • Uw hond zal naar u luisteren en meewerken in uw wensen.
 • Jullie kunnen ontspannen van het leven en samenzijn genieten.

 

Zoals gezegd is er een doorbraak, maar we zijn er nog niet! Om de verbindingsmethode geheel te laten slagen moet de 4 elementen toegepast worden.
Op het moment dat je in het eerste element toepast moet je ook al aan het tweede element beginnen. Dit zijn de momenten waarop gevaar wordt waargenomen. Dit element wordt in de volgende les uitgelegd.

Klik hier om naar de volgende les te gaan