Wat een hond nodig heeft

Afgezien van de hieronder vermelde specifieke categorieën, hebben honden een fundamentele behoefte aan een stabiel, rustig huis zonder stress om in te wonen.
Neem bijvoorbeeld het negatieve gedrag van de stereo typische “kleine hond”: onophoudelijk blaffen, snauwen en grommen naar mensen en bij elk geluid razend rondrennen.
Ondanks het uiterlijk zijn kleine honden niet verschillend van grote honden.
Ze worden echter anders behandeld dan grote honden. Mensen hebben de neiging om ze te behandelen als “baby’s”, ze worden vaak gedragen en te veel aangeraakt waarbij ze zich niet prettig voelen in hun eigen comfort, en ze ontwikkelen een gevoel van zich niet veilig voelen in hun omgeving.

Op een gegeven moment leren ze dat grommen en snappen naar mensen helpt om ze te laten stoppen met aanraken, en het wordt hun hulpmiddel bij het controleren van de acties van anderen.

Een hond moet een omgeving hebben die een gevoel van veiligheid en stabiliteit mogelijk maakt. Dit is er niet als er hardhandig wordt gecorrigeerd. Correcties moeten kalm, zachtaardig en altijd het minimum zijn dat nodig is om het punt duidelijk te maken.
Beloningen moet oprecht zijn en voortdurende uitdagingen voor de hond, zoals kinderen, andere huisdieren en volwassenen die niet tot het dagelijkse gezin behoren moeten begeleid worden.
Een hond kan niet kalmer zijn dan zijn omgeving, en mensen moeten de toon zetten door kalm te zijn in hun interacties met de hond.
Het is belangrijk om te begrijpen dat het gebrek aan geschreeuw niet gelijkstaat aan kalmte.
Als er geschreeuwd wordt, is er zeker geen kalmte, maar op zichzelf is het niet schreeuwen niet genoeg.
Dit proces vereist een ietwat dieper niveau van emotionele controle, niet alleen om je frustraties en woede voor jezelf te houden.
De realiteit is dat je met een hond niet echt kunt doen alsof.
De zintuigen van een hond zijn zoveel scherper dan de onze, dat ze niet voor de gek kunnen worden gehouden door uw gemoedstoestand. Dit wordt duidelijk bij het werken met service honden – ze weten wanneer een persoon op het punt staat een paniekaanval te krijgen, wanneer de bloeddruk stijgt, wanneer de bloedsuikerspiegel daalt, wanneer een epileptische aanval komt en ze kunnen een aantal andere dingen over ons detecteren. De hoeveelheid informatie die ze van ons krijgen is echt geweldig.
Waar wij problemen tegenkomen, is waaruit ze weten hoe je je voelt, maar ze weten niet waarom.

Voor mensen komt het meeste van onze stress en zorgen uit het verleden of de toekomst. We denken na over wat we hebben gedaan of wat we gaan doen, en onze gemoedstoestand komt vaak niet overeen met wat er om ons heen gebeurt in het heden.

Een hond leeft echter volledig in het heden. Ze bemerken onze gemoedstoestand en proberen deze in overeenstemming te brengen met wat er om hen heen gebeurt. Omdat er voor de hond meestal niets mis is in het heden, is er voor de honden ook niets om de stress die ze van ons opvangen te plaatsen. In plaats daarvan slaan ze het op en gaat het niveau van opwinding omhoog, en wanneer ze enige trigger in hun omgeving zien, ventileren ze daarop de gemoedstoestand die wij laten zien. “Er is een hond buiten, dat moet het probleem zijn!”, “Er is iemand aan de deur, dat moet het zijn!”, “De kinderen rennen rond, dat moet het zijn!” en al die stress die ze van ons hebben opgedaan wordt verwerkt in een explosieve stroom van ongewenst gedrag.

Sommige honden zullen ook de stress die we voor hen creëren ontladen door te graven, te kauwen, dingen te verscheuren, obsessief te blaffen, piepen, te fixeren op licht en schaduw en een aantal andere negatieve gedragingen. Honden zijn individuen en de manier waarop ze stress uiten varieert, maar de bron van stress is meestal hetzelfde – gebrek aan begrip van de mensen over hoe onze gemoedstoestand en onze acties hen beïnvloeden.
Het is daarom in het werken met gedragsproblemen belangrijk niet te veel te focussen op wat het eindgedrag is.

In alle situaties hebben we hetzelfde doel: voor elke hond waarmee we werken kalm, gefocust en aangenaam te zijn.

Eenvoudig gezegd, als een hond echt kalm, geconcentreerd en rustig is, dan is niets in gedrag moeilijk te veranderen.
Als ze dat niet zijn, kan er helemaal niets worden veranderd.

In dat geval moet rust de basis zijn waarop alle andere interacties worden gebouwd.
Houd er echter rekening mee dat de hond nooit eerst kalm kan zijn voordat de mensen het goede voorbeeld met hun houding of kalmte geven want anders gaat het niet gebeuren. Stel je dit scenario voor – een hond die rond het huis loopt of in huis ligt en de postbode komt aan de deur. De hond schiet op de deur of de ramen af, blaft als een gek, krabt aan de ramen en maakt een enorme, beschamende scène.

Hoe reageren mensen doorgaans?

Ze rennen naar de deur en trekken aan de halsband van de hond om ze weg te halen, terwijl ze ook met verheven stem roepen dat ze op moeten houden! Foei, Kom, Stil, Af, Stop!”

Heb je ooit zoiets gezien?

De hond zal nooit denken en de link leggen dat de mens door hen overstuur is want alles was goed totdat de trigger plaatsvond.
De mens is met het zien van deze trigger net zo van streek als de hond, dus in de ogen van de hond zal deze trigger het probleem zijn.
Het klinkt bijna te simpel, maar als een persoon er niet in slaagt kalm te zijn bij de postbode die naar de deur komt, hoe kunnen mensen dan verwachten dat hun hond dat doet?
De mensen moeten het voorbeeld geven met hun houding, wat betekent kalm blijven als er “problemen” zijn in de omgeving.

Zodra de hond de gewoonte heeft om opgewonden te raken bij de deur, kan een riem nodig zijn om de hond, in plaats van opgewonden te zijn, kalm naar de deur te leren lopen, maar het gedragspatroon kan niet worden aangepakt voordat er door de hond bij de mens kalmte is vastgesteld omdat dit een onderdeel is van zijn reactie.

Veel van het oplossen van problemen met honden komt neer op het leren beheersen van de houding die wij als mensen er tegenover stellen.
Het is zowel het gemakkelijke als het moeilijke antwoord – de mens moet eerst kalm zijn.
Dus als u thuiskomt van een stressvolle dag, neem dan een paar keer diep adem voordat u het huis binnenloopt.
Als je een stressvol gesprek aan de telefoon of met een ander familielid moet doen, plaats de hond dan in een andere kamer of ga wandelen en gebruik je mobiele telefoon, maar begin met aandacht te besteden aan de dagelijkse stress waaraan de hond dagelijks wordt blootgesteld.
Houd er ook rekening mee dat u het niet alleen bent, het is ook uw omgeving.
Als je weet dat je kinderen een uurtje rondrennen als ze thuis komen van school, dan is dat een goed moment voor de hond om iets anders te doen, zodat ze niet al die energie opzuigen.
Wanneer u gezelschap heeft, let dan op hoe de ongebruikelijke gebeurtenissen de hond zullen beïnvloeden.
Honden hebben geen idee waarom alle vreemden in huis zijn en ze worden daarmee overweldigd en reageren daarop.
Niet alleen dat, maar de honden treden op voor iedereen die de hond in zijn dagelijks leven kent, dus hondenproblemen worden dan al snel een prioriteit.

Vergeet nooit dat honden altijd de stress en opwinding in hun omgeving zullen opzuigen en aan u teruggeven in de vorm van enig negatief gedrag. Je kunt je omgeving niet altijd kalm houden, maar je kunt wel opletten waar je hond aan wordt blootgesteld.

Afgezien van een stabiele omgeving zijn er eigenlijk maar vier categorieën dingen die belangrijk zijn voor honden.
Hun standaardniveau van opwinding wordt beïnvloedt en bevindt zich in een van deze categorieën.

Deze zijn:

Eten en hoe daarin gehandeld wordt.

Sociale interacties (inclusief spelen en genegenheid)

Een gevoel van veiligheid in hun omgeving.

Een duidelijk gedefinieerde sociale orde in huis.

Ons doel is altijd om maximaal voordeel voor minimale inspanning te halen uit de dingen die we elke dag doen.
Wanneer een van deze bovenstaande specifieke dingen gebeurt, zal opwinding of kalmte worden aangemoedigd waarbij het, het een is of het ander.
Deze behoeften zijn van fundamenteel belang voor een hond en door ze niet voldoende aandacht te geven, creëert u eenvoudig een omgeving die zorgt voor een ongereguleerde houding en een verhoogde mate van opwinding bij de hond.

Klik hier om naar de volgende pagina te gaan