Tweede element: 2 tekenen van gevaar

Een teken van gevaar is voor de hond het moment dat er bezoek komt. Ook hier moeten we weer even kijken vanuit de wolven roedel. Als een hond vindt dat hij de leider is dan vindt hij ook dat het zijn taak is om het hol van zijn roedel te beschermen. De hond reageert op de onbekende bedreiging omdat iets of iemand op het punt staat zijn groep binnen te dringen en hij wil precies weten wie of wat dat is. Hij vindt zichzelf verantwoordelijk om met de indringer af te rekenen. We kennen allemaal wel een hond die helemaal buiten zichzelf gaat als er een postbode of bezoek komt.
In dit element zijn er 2 punten waar je doorheen moet. Allereerst jezelf, maar daarnaast ook het bezoek.

Laten we beginnen.
Op het moment dat uw hond iemand aan de voordeur hoort en begint te blaffen en/of begint te springen dan bedankt u uw hond voor zijn alertheid. U als leider van de roedel onderkent de belangrijke rol die uw hond in de roedel vervult. Uw hond heeft u als leider gewaarschuwd en daarmee is zijn taak volbracht. Het is nu aan u, als leider, om te besluiten of een bezoek binnen gelaten mag worden of niet. Zie het als een kind die aan zijn ouder meldt dat er iemand aan de deur staat, je bedankt het kind en gaat vervolgens naar de deur.
Je kan het in dit moment op 4 verschillende manieren aanpakken, welke ook afhankelijk is van het gedrag dat uw hond heeft aangeleerd. Iedere hond is weer anders en ook mensen reageren op hun beurt ook allemaal anders.

De eerste mogelijkheid is dat u uw hond uitnodigt om mee te gaan naar de voordeur. Als u hiervoor kiest dan moet u degene die voor de deur staat verzoeken uw hond volledig negeren zoals op de manier die u heeft geleerd bij scheiding van uw hond. Voor hondenliefhebbers is dit heel moeilijk om te doen, zeker omdat honden graag de aandacht op willen eisen. Het is uiterst belangrijk dat uw bezoek geen aandacht aan uw hond mag schenken. 
Het tweede wat u op dit moment kan doen is uw hond aan te lijnen als u hem mee neemt naar de voordeur. U heeft dan meer overwicht als de situatie moeilijk wordt en kan de hond makkelijker bij sturen. 
Als het gedrag van uw hond echt onaanvaardbaar is dan moet voor de derde mogelijkheid worden gekozen. Doe de hond in een andere ruimte waarbij het zeer belangrijk is dat de hond dit niet ervaart als een verbanning of strafmaatregel. 

Hij mag dus niet worden opgetild of nog erger een por krijgen om hem in de andere ruimte te krijgen. Ook mag hij niet buiten het huis, zoals in de tuin of garage worden gedaan. Het is belangrijk dat een hond steeds positieve associaties legt met betreffende situaties. De hond moet worden geprezen voor het feit dat hij eventueel gevaar heeft bespeurd en vervolgens moet de hond uit het besluit proces worden gehaald. U laat de hond de andere ruimte in gaan, beloond hem met iets lekkers waarna u vervolgens de deur dicht sluit zodat hij tijdelijk weg is. U krijgt hiermee de tijd en ruimte om het bezoek uit te leggen dat het belangrijk is dat als u de hond in de ruimte toe laat dat zij de hond volledig negeren, geen oogcontact, niet aanraken en niet praten tegen de hond. Als het bezoek precies begrijpt wat u heeft uitgelegd kunt u de hond in de zelfde ruimte laten. 
Laat het bezoek op het moment dat de hond de ruimte in komt niets zeggen, vooral voor hondenliefhebbers is dit misschien lastig, maar leg uit dat als er toch iets gezegd wordt op het moment dat de hond de ruimte in komst, hij/zij denkt dat het als vanouds is en begint zich exact als daarvoor te gedragen.
Indien het bezoek het niet ziet zitten of het niet begrijpt, zoals bijvoorbeeld bij kinderen, kies dan voor de vierde mogelijkheid. 
Het beste is om uw hond dan vooraf al in een andere ruimte te doen. 

Het is op dit moment misschien heel veel informatie voor u, maar maakt u zich geen zorgen. Je kan het vergelijken met leren autorijden. In het begin moet u over iedere handeling nadenken, maar doordat het in het onderbewuste komt wordt het een automatisme, een tweede natuur. Dat is met deze verbindingsmethode precies hetzelfde. In het begin moet u nadenken over welke handelingen wanneer te doen of juist niet te doen, maar gaandeweg wordt het als een tweede natuur. Alleen in moeilijke situaties dan moet u weer even nadenken over welke principes u toe dient te passen.

In het volgende fase gaat u op pad met uw hond. Dit wordt in de volgende les uitgelegd. Voordat u met uw hond de grote wereld in gaat is het belangrijk om de basisvaardigheden te leren die vereist zijn om controle uit te kunnen oefenen als u zich in deze wereld bevindt. Vergelijk het maar met het weten hoe u de rem, de versnelling en het gaspedaal van de auto moet bedienen. De vereisten van de basisvaardigheden zijn, zoals bij iedere opvoedingsmethode wordt geleerd, komen als u de hond roept, volgen, gaan zitten en blijven.

Natuurlijk is om te beginnen met het leren van de basisvaardigheden vanuit de leefomgeving van de hond. Trek er 14 dagen voor uit om de elementen van de verbindingsmethode bij elkaar te brengen. Een hond kiest al snel voor het gedrag waar hij het meeste profijt van heeft. Dit geldt voor iedere trainingselement in elke fase. Het naar u toe komen heeft u al een begin mee gemaakt en geoefend in het element van de vijf minuten regel waarbij de hond werd beloond met iets lekkers. Er is geen krachtiger hulpmiddel dan voedsel om de hond gewenst gedrag te leren en positieve associaties te laten leggen met situaties. Zo ook om de hond te leren om op de klank zit te gaan zitten. Dit is het belangrijkste middel om uw hond onbeweeglijk op een plek te laten zitten en kan in gevaarlijke situaties het leven van uw hond redden.

Om uw hond te leren gaan zitten moet u hem allereerst naar u toe roepen. Vervolgens brengt u iets lekkers richting zijn/haar hoofd totdat u bijna de neus aanraakt. Dan beweegt u het lekkers over zijn/haar hoofd naar achteren. Hierbij kan u uw bovenlichaam een klein beetje naar voren buigen. Doordat de hond het signaal instinctief opvangt, de beweging van het lekkers en de geur volgt zal de hond instintief gaan zitten. Op het moment dat de hond zit geeft u direct het lekkers dat u bekrachtig met het woordje ‘zit’. Dwing de hond nooit door hem met zijn zitvlak naar de grond te duwen. Als de hond om een of andere reden weg loopt haal je al het voedsel weg en begin je opnieuw. Honden zijn slim en gaan soms als ze het eenmaal door hebben dat ze beloont worden als ze gaan zitten vanzelf voor u zitten zonder dat u het vraagt. Mocht de hond dit doen dan mag je hem op geen enkele wijze belonen want uw hond probeert zo namelijk de leiding weer over te nemen.

De volgende fase is het leren ‘volgen’wat betekend dat uw hond naast u blijft lopen. Begin met het aanmoedigen van uw hond om naast u te komen staan. Als u hond naast u staat beloont u hem/haar weer met iets lekkers en aait u hem over zijn hoofd en nek. Hiermee geeft u aan uw hond het signaal af, ‘ik ben de leider, ik ken je kwetsbaarheid en ik zal je beschermen’ waarmee uw hond u zal vertrouwen. Het zitten en volgen zijn voor de meeste honden voldoende. Het leren liggen kan een extra waarde geven. Kalm blijven is een van de belangrijkste aspecten en liggen is voor de hond de meest rustige houding die hij/zij aan kan nemen.
Om dit aan te leren moedig je de hond ook weer aan met een beloning. Je haalt de beloning onder een laag meubelstuk, zoals een stoel of een tafel, door terwijl je de hond ermee lokt en je hem zover probeert te krijgen dat hij/zij gaat liggen. Ook dit zal de hond snel oppikken en leert de hond om iets om een goede reden te doen zonder dat er dwang bij gebruikt wordt.

Je zal je mogelijk af vragen of je je hond telkens met voedsel moet belonen als hij iets goed heeft gedaan. In het begin is het een krachtig middel om een boodschap over te brengen. Zodra de hond de boodschap begint te begrijpen ga je de beloningen af bouwen. Als de hond dan iets goed doet, geef je hem/haar om de 2 keer een beloning, vervolgens bouw je het af naar om de 5 keer dat de hond iets goed doet en dan om de 20 keer. 
Het moet nooit helemaal achterwege gelaten worden want je houdt de belangstelling van de hond er levendig mee.
Honden nemen, net als kinderen, de tijd om iets volledig te begrijpen. Met tijd, genegenheid en aanmoediging komen ze er wel. Door de verantwoording bij de hond weg te nemen zullen ze een veel zorgelozer en gelukkig leven leiden. Samen brengt u veel momenten door waar de hond kwaliteit-tijd met zijn leider heeft en waar u samen een nog dankbaarder en diepere band op bouwt. 

beloning hond coaching

Ook met de vachtverzorging kunt u de band met uw hond, op een plezierige manier, nog meer versterken. Ook hierbij past u het beloningsprincipe toe. Laat uw hond zich zonder tegenstribbelen borstelen dan kunt u hem prijzen en belonen met iets lekkers.

Samenvatting van deze les:

  • De postbode en bezoek is vanuit het gezichtspunt van de hond gevaar.
  • U neemt als leider de beslissing of iemand binnen mag komen.
  • 4 manieren om de hond te sturen, meenemen, aangelijnd meenemen, bij binnenkomst in andere ruimte, zolang er bezoek is in andere ruimte.
  • Door oefenen wordt het voor u een automatisme.
  • Basisvaardigheden zit, volgen en als extra blijf aanleren.
  • Laat uw hond altijd naar u toekomen.
  • Belonen met lekkers kan afgebouwd worden, maar moet levendig gehouden worden.
  • Met de momenten die u met uw hond doorbrengt en de vachtverzorging zorgen voor een sterke en diepere band. 

In de volgende les wordt uitgelegd hoe u de leiding neemt als u gaat wandelen.
klik hier om naar de volgende les te gaan.