Derde element: Wandelen met de hond

Wandelen betekend voor een hond de roedel leiden tijdens de jacht. 
Of u nu een blokje omgaat of dat u een lange wandeling maakt, belangrijk is dat u degene bent die bepaalt waarbij het tevens heel belangrijk is dat u kalm en consequent bent. Als uw hond niet gewend is om aan een lijn te lopen, zoals vaak het geval is bij honden die uit het buitenland geadopteerd zijn, zal de hond hier aan moeten wennen. Het prettigste werkt een jachtlijn. Dit is een lijn met een verstelbaar bandje die u precies op de maat van uw hond kan stellen. Onthoudt dat een hond slechts aan de lijn trekt als hij/zij van mening is dat hij/zij de leider is en dan brengt u hem/haar met geen enkele lichamelijke belemmering op andere gedachten. De kracht komt vanuit u zelf en door u zelf op te stellen als leider. Dit doet u door te beginnen met de hond naar u toe te roepen en hem te belonen met iets lekkers waarbij u de jachtlijn over zijn hoofd brengt. Bedenkt dat, voor een hond die geen lijn gewend is, dit een intens moment is omdat de hond nu niet meer kan vluchten. Het is dan ook een eerste keer dat u iets over het hoofd en nek, wat een belangrijk gebied is voor de hond, heeft geplaatst. 
Merkt u dat uw hond terughoudend is, maak de associatie met de lijn dan positief door de hond iets lekkers te geven. Zodra de hond de lijn accepteert kunt u het vertrouwen van de hond, dat u het leiderschap heeft, verder uitbouwen. 
Het is wel logisch dat een hond opgewonden raakt want ze gaan immers op jacht. Daarin is het wel belangrijk dat u het enthousiasme wel binnen de perken houdt. Dit is een belangrijke leiderschapstest. 

Zodra de hond de lijn accepteert is moet de hond u volgen. Je kan hierbij eventueel weer gebruik maken van een beloning. Gaat uw hond trekken aan de lijn dan blijft u stilstaan. Zo leert de hond dat er consequenties zijn aan het gedrag dat hij vertoont. U begint dan weer opnieuw door de hond te vragen naast u te komen staan. Nadat de hond weer naast u staat begint u weer te lopen. Elke keer als de hond aan de lijn begint te trekken dan laat u de lijn vieren en blijft u stilstaan. Hiermee brengt u de boodschap over dat uw hond dicht bij u moet blijven en niet voor u uit mag lopen, maar naast uw voet moet blijven. Elke keer als een hond zich er niet aan houdt keert u terug naar uw huis, het ‘hol’ van de roedel.

De voordeur is voor uw hond is voor uw hond de opening naar een andere wereld. Hij/zij verlaat op dat moment zijn ‘hol’ en stapt in een wereld met miljoen potentiële gevaren. Het is van groot belang dat u als eerste door de deuropening stapt. U bent de leider en u heeft de taak de hond te verzekeren dat de kust veilig is. Dit is voor de hond een enorm krachtig signaal. Mocht de hond op de een of andere manier als eerste naar buiten gaan dan draait u zich om, loopt weer naar binnen en begin opnieuw. Wat u binnenhuis heeft geleerd mag niet ineens in buitenhuis anders zijn. De positie om voorop te lopen is alleen voor de leider daarom mag u nooit toestaan dat de hond voorop loopt tijdens het wandelen. Voelt u hond dat u het wel goed vind dat hij/zij voorop loopt dan denkt de hond dat hij/zij de jacht leidt. Daarom moet uw hond tijdens de wandeling enkel en alleen aan uw zijde meelopen. Sommige honden kunnen enorm opgewonden raken en aan de lijn gaan trekken. Het trekken aan de lijn door een hond is ook een van de meest voorkomend ongewenst gedrag. Zelfs een klein hondje kan enorm aan de lijn trekken, maar dit mag u nooit toestaan. Uw hond moet zich volgens uw regels als leider gedragen en niet volgens zijn/haar regels. Als u hond voortdurend trekt blijft u wederom stilstaan en zorgt u dat de lijn slap hangt als signaal dat de wandeling zo niet doorgaat. U vind dit mogelijk moeilijk in het begin omdat u wellicht een emotie voelt en het zielig vind voor de hond, echter heeft de hond deze emotie niet en is enkel en alleen bezig met de wandeling te leiden en daarmee vast stelt dat hij de leider is. Dit zal snel anders zijn als u zich als leider op stelt met daarbij de taak de wandeling te leiden. Uw hond zal vertrouwen in u krijgen als leider en dan zullen de wandelingen ontspannen verlopen. Heeft de hond geen vertrouwen in u en trekt u met hem/haar de wijde wereld in dan neemt hij de leiding, maar daar is hij/zij niet tegen opgewassen waardoor de wandelingen als vervelend worden ervaren, doordat de hond aan de lijn trekt, uitvalt naar andere honden, naar fietsen etc. 

Het ontspannen wandelen is een van de plezierigste dingen die je met je hond kan doen. Zodra de wandelingen ontspannen verlopen en de hond naast u blijft lopen dan is het fijn om de hond ook te leren om op een plaats te blijven zitten en los te laten lopen zodat de hond even lekker kan rennen en ravotten. Met het los laten lopen van uw hond is het dan ook van belang dat uw hond naar u terugkomt als je hem/haar roept. Natuurlijk houdt je de hond in straten en drukke wegen altijd aangelijnd. De oefeningen van het zitten en loslopen kan je goed oefenen op een (omheinde) uitlaatplaats.

De eerste vaardigheid die u moet leren is het blijven. Dit heeft u thuis mogelijk ook al geoefend en zal de hond herkennen wat u van hem vraagt. Je bent nu echter wel in de wijde wereld waar er zoveel om de hond kan zijn waar hij/zij door wordt afgeleidt dat je het beste kan beginnen met oefenen aan de lijn.
Vraag uw hond eerst op de manier zoals u hem dat thuis heeft geleerd te gaan zitten. Daarna draait u zich met uw gezicht naar de hond toe en zet u een stap naar achteren. Tegelijkertijd dat u dit doet maakt u met u handpalm een stopgebaar en zegt u blijf. Het gebruiken van gebaren, zoals in dit geval het maken van het stopgebaar met uw handpalm is in een later stadium erg prettig als uw hond bijvoorbeeld op een grotere afstand is, daarnaast reageert een hond met zijn ogen instinctief eerder dan met zijn gehoor. 
Als u dit gedaan heeft moet u uw hond vragen naar u toe te komen, dit kan je tevens ook onderbouwen met een gebaar. Je Beweegt dan je handen vanaf de zijkant van je lichaam op buikhoogte naar binnen, alsof je iemand op buikhoogte een knuffel wilt geven. Tevens kan je daarbij het woordje ‘hier’gebruiken. Vervolgens ga je de stappen herhalen waarbij je met het achteruit stappen steeds iets verder van de hond af gaat staan. Verplaatst de hond zich dan breng je hem terug naar de plaats waar je hem/haar had laten zitten. Ook als de hond op een andere plaats gaat zitten breng je hem terug naar de plaats waar je hem had laten zitten. Jij als leider bepaalt de regels. 

coaching hond zit

Als de hond het blijven begrijpt en onder controle heeft dan kunt u het los laten lopen gaan oefenen als u op een omheinde uitlaatplaats bent. Mocht u niet op een omheinde uitlaatplaats zijn of u een hond uit het buitenland hebben geadopteerd welke nog niet zo lang bij je is dan kunt u eerst even gaan oefenen met een lange lijn. Beide zal ik uitleggen en begin bij het oefenen met de lange lijn. U laat uw hond naast u zitten en maakt de lange lijn aan de halsband van de hond vast. Vervolgens geeft u het woordje ‘vrij’ waarbij u hond van u vandaan mag lopen. Als hij een klein stukje van u verwijderd is dan roept u hem met het woordje ‘hier’ waarbij u tevens het gebaar, zoals hierboven omschreven kan maken. Komt de hond naar u toe dan beloon je hem met iets lekkers. Vervolgens laat je hem/haar weer naast je zitten. Je geeft hem weer het woordje ‘vrij’ en laat hem nu iets verder van je vandaan lopen, waarna je hem weer roept. Mocht je hond niet reageren dan haal je de lijn in met nogmaals het woordje ‘hier’ en geef je hem een beloning als de hond weer bij je is. De hond leert zo het terug komen associëren met een beloning. Als je hond telkens terug komt als je hem roept dan kan je de hond aflijnen en de hond geheel los terug laten komen.
Ben je in een omheinde uitlaatplaats en wil je direct het geheel los gaan oefenen dan kunt u de zelfde stappen maken zoals genoemd is bij de lange lijn. Komt uw hond niet als u hem roept loopt dan nooit naar de hond toe (een leider gaat nooit naar een volgeling), maar juist de andere kant op. De hond zal bij zijn roedel willen blijven want daar is zijn leven van afhankelijk en zal zodra u ziet dat u zich van hem verwijdert achter u aankomen. Als u bemerkt dat u hond achter u aan komt kunt u omdraaien en weer het woordje ‘hier’ zeggen. Reageert de hond nu wel en is de hond bij u gekomen dan geeft u hem/haar weer een beloning. Loopt de hond weer weg op het moment dat u ‘hier’ zegt dan loopt u weer van de hond weg. De hond leert dat zijn spel niets oplevert en als hij/zij wel bij u komt op het moment dat u het vraagt dat hij/zij beloont wordt.

coaching los lopen hond

Samenvatting van deze les:

  • Wandelen betekend voor de hond de roedel leiden tijdens de jacht. 
  • Trekken aan de lijn betekend dat de hond zichzelf als de leider ziet.
  • Stapt zelf als eerste de voordeur uit.
  • Ga stilstaan als uw hond aan de lijn trekt.
  • Laat uw hond altijd aan uw zijde lopen.
  • Leer dat u hond op de door u bepaalde plaats blijf zitten.
  • Bij het zeggen van een woord kan je ook een gebaar maken.
  • Gebarentaal werkt bijzonder goed bij een hond omdat de hond met de ogen instinctief eerder reageert.
  • De hond los laten lopen en terug roepen.
  • Jij bent de leider en bepaalt de regels, als de hond de regels bepaald is hij de leider.

In de volgende les gaan we uitleg geven over de opvoeding in het eten geven van de hond.
klik hier om naar de les voeding vs opvoeding te gaan.