Vierde element: Voeding vs Opvoeding

Het is voor ons mensen onmogelijk om de agressie en buitengewone lichaamstaal waarmee de alfa zijn leiderschap afdwingt met ons lichaam na te bootsen. Wel kunnen we ons van een van de machtigste middelen bedienen en ingenieus en subtiel te werk gaan. Tijdens etenstijden kunnen we ons de leiding toe eigenen. Pas dit alleen de eerste 2 weken toe. Laat ieder gezinslid, zover als het kan, hieraan mee doen. Zo kan ieder lid van het gezin een hogere plaats in de rangorde nemen. Het is belangrijk dat u dit in deze 2 weken bij iedere maaltijd van de hond toepast en dat u daar consequent in gedraagt. 
Het beste is om uw hond s’ochtends en s’avonds eten te geven. 
Het alfa-paar van de wolven roedel eet altijd als eerst waarbij de volgelingen een respectvolle afstand dienen te bewaren. Als het alfa-paar zich heeft volgegeten dan geeft de alfa dit aan en mogen de volgelingen eten. U eet daarom eerst met uw gezinsleden, waarbij de hond op een stukje afstand op zijn plaats dient te blijven liggen. Als u het eten voor u zelf heeft klaargemaakt, maar nog niet op tafel heeft gezet dan kunt u de voerbak van de hond alvast op het aanrecht plaatsen, maar deze nog niet vullen. U gaat vervolgens eerst met uw gezin eten. Als jullie klaar zijn met eten en van tafel gaan kunt u de voerbak van de hond vullen. Om de boodschap extra te bekrachtigen voordat u het voer aan de hond geeft kunt u nog een hapje (van uw eigen eten of een koekje/stukje cracker eten) Maak geen oogcontact met de hond als u aan het eten bent. 

Om een beeld te geven hoe het geven van eten als leider in zijn werk gaat heb ik een video gemaakt hoe ik mijn eigen(opvang) honden eten geef en waarbij ik duidelijk de leider voor hun ben.
Ik heb dan zelf ook altijd al gegeten.

Zij moeten van mij eerst achter de lijn blijven, dit is de respectvolle ruimte die ze aan mij als leider geven. 
Ik doe vervolgens het eten in hun bakken en zet de bakken in hun standaard neer. Terwijl ik dit doe lopen de honden naar hun plaats waarbij ze niet direct gaan eten, maar wederom gaan zitten. 
Nu wachten op het teken, dat is het woordje ‘vrij”, dat ik als leider geef en voor hun het signaal dat ze mogen gaan eten.
 

Als er een nieuwe hond (uit het buitenland) bij mij in opvang komt dan leer ik hem/haar dit vanaf het eerste eetmoment direct aan. Een hond heeft dit na 2 a 3 dagen volledig door.

Zodra u uw eten op heeft zet u de voerbak met voer in de standaard of op de grond. De hond mag dan niet direct vol de bak invliegen maar dient te wachten op het teken van u als leider dat hij/zij mag gaan eten.
Dit kunt u doen door te zeggen ‘vrij’ of ‘eten’.
Laat de hond rustig en ongestoord eten. Gaat uw hond niet eten als u de voerbak heeft neergezet of loopt deze bij de voerbak weg, haal dan de voerbak onmiddellijk weg. U hoeft zich geen zorgen te maken dat de hond verhongert. Bedenk u zelf dat als een volgeling van een wolven roedel weg loopt van het eten dat dit ook weg zal zijn. Honden begrijpen bijzonder snel wat de boodschap is. Een hond leert ook hier weer dat alleen gewenst gedrag wordt beloond. Als u hond zich tijdens etenstijden niet gedraagt volgens de regels die door u als leider zijn bepaald dan wordt hij die keer overgeslagen. 
Honden zijn roedeldieren, andere dieren in huis en alle personen waar de hond mee in huis samenleeft ziet de hond als medeleden van de roedel. Wij moeten allemaal leven volgens regels en honden leven daarin liever dan wij volgens de regels. Als u de regels toepast zoals de hond ze kent vanuit zijn instinct dan zal uw hond u begrijpen, u spreekt nu immers de taal van de hond. Meestal duurt het ongeveer 14 dagen vanaf het moment dat u begonnen bent deze 4 elementen toe te passen dat de hond de regels door heeft. Natuurlijk is iedere hond een individu en heeft uw hond al een leiderspositie ingenomen waarbij hij ernstig gedrag laat zien dan kan het wat langer duren. De gehele methode is vrij van angst en pijn en voor de hond een duidelijke taal!
Mocht het even duren voordat je ander gedrag gaat zien bij de hond, blijf geduldig, blijf vriendelijk, blijf kalm en consequent dan zal u zien dat er echt iets veranderd en u samen met uw hond kan genieten van een ontspannen en gelukkig leven! 

Samenvatting van deze les:

  • Wij mensen kunnen niet de buitengewone lichaamstaal van een alfa wolf na bootsen.
  • We kunnen ons wel als leider bedienen door middel van voedsel.
  • De regels voor het eten.
  • Het duurt na het begin van het toepassen van de 4 elementen gemiddeld 14 dagen dat de hond het door heeft.
  • Blijf geduldig, vriendelijk, kalm en consequent.
  • Samen met uw hond kan u dan genieten van een ontspannen en gelukkig leven.