ZINDELIJK

Een van de eerste ongewenste gedragingen waarmee u waarschijnlijk te maken krijgt, is het onvermijdelijke ongeluk. Om een ​​puppy of hond zindelijk te maken die de vaardigheid nog niet onder de knie heeft, is een bench nodig. Als je echter een oudere hond adopteert, heb je de bench misschien niet nodig – slechts een paar herhalingen van uitgaan en het vieren van een succesvolle plas of poep zal het lukken. Wanneer je nieuwe hond je favoriete vloerkleed vervuilt, voel je misschien de neiging om te schreeuwen, haar met een krant te slaan of haar neus in de puinhoop te wrijven. Uw instinct kan u vertellen dat u haar moet laten weten dat ze iets verkeerd doet.

Maar wat heeft ze gedaan dat zo verkeerd is? Denk er vanuit haar perspectief over na: in de wolven maatschappij is het gepast om te poepen of te plassen wanneer de drang toeslaat, waar het ook maar uitkomt, zonder om hulp of toestemming te hoeven vragen; hetzelfde geldt voor peuters. Om bij u thuis te wonen, zal uw hond (van u, haar coach en leraar) een geheel nieuwe reeks vaardigheden en regels moeten leren:

1. Ze moet leren hoe ze het moet ophouden.
2. Ze moet de geschikte plaatsen leren kennen.
3. Ze moet leren hoe ze naar die plaatsen moet komen, of hoe ze je moet vragen om haar naar een van die plaatsen te brengen.

Dat is veel voor uw hond om te verteren, maar niet zo veel voor u om te leren. Het is geen hersenoperatie, maar het zal een groot deel van uw tijd kosten en zal waarschijnlijk uw geduld op de proef stellen in directe verhouding tot de waarde van de tapijten en gordijnen die uw hond vuil maakt. (Nogmaals, het is een goed idee om uw meest dierbare bezittingen naar een veilige plaats te verplaatsen totdat uw hond meer controle heeft over haar blaas.)

Zindelijkheid is lang niet zo moeilijk als het klinkt. Het kost echter tijd. De gemiddelde hond heeft vier weken nodig om alle zindelijkheid regels te leren. Ze lijkt het misschien helemaal niet te snappen, totdat het op een dag klikt en je beseft dat het een week geleden is sinds het laatste “ongelukje.” Laten we beginnen met nummer één: de snelste manier om haar te leren hoe ze het op moet houden, is door een bench te gebruiken.

 

Zoals ik al eerder zei, moet de bench altijd geassocieerd worden met plezier, geen pijn. Gooi een paar kleine traktaties in de bench tijdens de maaltijd – u wilt dat uw hond de bench associeert met dingen die goed zijn in haar leven – maar u moet voedsel en water verwijderen zodra de etenstijd voorbij is en haar onmiddellijk naar buiten brengen om zichzelf te ontlasten. Leer uw hond ook dat ze haar speelgoed alleen krijgt als ze in haar bench gaat. Ze kan er direct daarna uit, maar ze zal het betreden van de bench leren associëren met plezier. Onthoud dat we haar proberen te leren om de behoefte op te houden, hopelijk een paar uur per keer. Er is een direct verband tussen water drinken en plassen. Als je je hond willekeurig laat drinken, gaat ze willekeurig plassen – hierdoor zal het zindelijk maken falen.
De eerste paar weken samen – totdat u er vrij zeker van bent dat uw hond de juiste plaatsen kent om haar behoefte te doen – zou het schema ongeveer zo moeten zijn.

1. Twee uur in de bench, en laat haar er dan uit.
Sommige van mijn klanten vragen me wat ze moeten doen als hun hond slaapt. Laat haar slapen!
Puppy’s groeien tijdens hun slaap, daarom slapen ze zo veel.

2. Bied haar onmiddellijk wat water aan.
Als je haar eruit haalt, haast je met haar naar de waterbak. Ik noem dit “opladen”.
Hoewel je niet wilt dat ze in de bench drinkt, wil je er zeker van zijn dat ze voldoende water krijgt.
Uitdroging kan de nieren van je hond beschadigen.
Als je ervoor zorgt dat ze bij elke maaltijd al het water krijgt dat ze zou willen, plus elke twee uur wanneer je haar uit de bench laat, zou ze genoeg moeten krijgen.
Wijs een specifiek gebied voor de drinkbak aan, zodat u de inname van uw hond kunt volgen.
Het is het beste om het water dicht bij de deur te zetten die naar de uitlaat plaats leidt, of zelfs buiten, om de kans op ongelukken onderweg te beperken.
Als je puppy de waterbak niet kan halen zonder te plassen, neem haar dan eerst mee naar buiten.
Als ze klaar is, laat haar wat water drinken en neem haar over vijf of tien minuten weer mee om te plassen

3. 
Breng haar naar buiten.
Leid haar naar de plek waar je haar wilt laten poepen of plassen.
Als u een niet-gevaccineerde puppy heeft, is ze niet klaar voor de buitenwereld, dus wijs een plek aan in de hoek van uw tuin (bij voorkeur achter de struiken, een plek waar kinderen waarschijnlijk niet spelen) op een stuk gras, of op een balkon waar je een “plasmatje” kunt neerleggen.

Het is van cruciaal belang dat u uw hond begeleidt – ze kan andere dingen vinden om haar buiten bezig te houden en wachten om weer naar binnen te komen voordat ze haar behoeften doet. Begeleid uw hond naar de plek die u heeft gekozen en wacht tot het gebeurt. Geef het gedrag een naam terwijl ze haar behoefte doet, iets dat je in geen enkele andere context dan deze zult gebruiken – ik gebruik graag de uitdrukking “plasje doen”. (Het kan ook iets leuks zijn). Herhaal het met een rustige stem, zolang uw hond loopt, als een slaapliedje. Probeer niet naar haar te kijken – als ze ziet dat je naar haar staart, stopt ze misschien te vroeg en haast ze zich om bij je te zijn.

Laat je hond zien hoe blij je bent als ze klaar is. Glimlach en klap in je handen (niet zo hard dat ze schrikt). Herhaal enthousiast “Plasje doen!” of hoe je het ook noemde, gebruikmakend van de specifieke uitdrukking in plaats van een algemene “Bravee hond!” of “Brave jongen!” (Hierover later meer.) Beloon uw hond met een speciale ‘gouden’ traktatie, zoals een paar kleine stukjes vlees (ongeveer zo groot als een rozijn) of kip, en af ​​en toe een beetje hotdog of kaas – Je wilt dat je hond weet dat dit, op dit moment, de grootste deal ter wereld is, en je wilt dat ze de grootste en meest fantastische traktatie krijgt als beloning.

Ik noem dit proces “een feestje maken”, klap in je handen, glimlach en geef je hond een jackpot van lekkernijen. Als je het doet, creëer je positieve associaties met welk gedrag je ook probeert aan te leren – in dit geval ontlast ze zichzelf in het aangewezen gebied. Probeer het “feest” te beginnen zodra ze klaar is.
In korte tijd begint ze er naar uit te kijken, het hele proces door te hebben en je te “sparen” op het wachten tot ze haar behoefte gaat doen.
Een veelgemaakte fout is om uw hond te belonen nadat ze weer in huis is – in plaats van haar een fantastische associatie te geven met de plaats buiten, heeft u een hond die liever naast de koelkast of een snoeppot blijft hangen. Zorg ervoor dat u de lekkernijen bij u heeft op de plek waar u wilt dat uw hond naar de plasplaats gaat. Ik raad aan om buiten een kleine glazen pot met speciale lekkernijen te hebben en een plastic zak in de koelkast met voorgesneden super “gouden” lekkernijen die je op weg naar buiten snel kunt pakken.

Ga hier naar het volgende hoofdstuk De ophoudende hond >>