Energie herkennen en veranderen.

 

Honden communiceren grotendeels met elkaar door middel van energie en lichaamstaal. Zij kunnen niet zoals wij met woorden aan elkaar vertellen wat ze willen. Honden zijn van nature dan ook als eerste ingesteld op de nonverbale communicatie zoals energie. 
Eerder heb ik al verteld dat je energie bepaalt hoe je hond tegen jou als roedelleider aankijkt. 
Al je energie – goed of slecht- is een afspiegeling van je lichamelijke toestand, je geestesgesteldheid en je bedoelingen. 

Kalme, zelfverzekerde energie blijkt bijvoorbeeld uit een houding vol zelfvertrouwen, rechte schouders, een vastberaden manier van lopen en heldere blik die aangeeft dat je precies weet wat je op dat moment wilt. 

De volgende oefening zal je helpen je huidige energie en de energie van de mensen om je heen te herkennen door je te concentreren op 2 tegenovergestelde gemoedstoestanden: positief en negatief.
(Dit is wat je hond in de nonverbale communicatie ziet).

Positieve energie herkennen
Doe deze oefening voor de spiegel.

  1. Ga tegenover een spiegel staan en denk aan een moment waarop je heel positief over het leven dacht. Stel je voor dat je opnieuw zo blij bent en probeer die energie in banen te leiden. Het helpt je daarbij om je ogen dicht te doen en naar je gevoel te gaan. Doe je best om die geestestoestand gedurende een minuut of twee vast te houden.

  2. Neem de lichaamshouding aan die bij je positieve gevoel past. Let op de manier waarop je je armen houdt, je borst en je schouders en welk gezicht je daarbij trekt. Hoe adem je nu?

  3. Als er iemand bij je is, vraag die persoon dan de veranderingen die hem of haar opvallen te imiteren. Energie is aanstekelijk en beïnvloedt alles en iedereen om je heen. Vraag diegene je te laten zien hoe je lichaam veranderde toen je al die positieve gedachten door je hoofd gingen. 

  4. Om energie te veranderen moet je beginnen met je bewust te worden van je energie. Probeer in de uren of dagen na deze oefening de positieve gemoedstoestand die je hebt opgeroepen na te bootsen. Zelfs als je niet lekker in je vel zit, kan het feit dat je je lichaam en geest in een positieve richting probeert te dwingen van grote invloed zijn op de energie die je uitstraalt naar de wereld en naar je hond.

Negatieve energie herkennen
Doe deze oefening voor de spiegel.

1. Denk terug aan een moment waarop je je terneergeslagen , boos of geërgerd voelde. Houd dat gevoel een minuut of twee vast.

2. Neem een lichaamshouding aan die bij die negatieve gemoedstoestand past. Let op de manier waarom je je armen houdt, je borst en je schouders en welk          gezicht je daarbij trekt. Hoe adem je nu?

3. Als er iemand bij je is, vraag die persoon dan de veranderingen die hem of haar opvallen te imiteren. Negatieve energie is net zo aanstekelijk als positieve            energie en beïnvloedt alles en iedereen om je heen. Vraag diegene je te laten zien hoe je lichaam veranderde toen al je negatieve gevoelens vol angst en                ongerustheid door je hoofd gingen.

4. Haal diep adem en keer terug naar het positieve gevoel van het eerste gedeelte van de oefening. Houd die gelukkige, sterke en geïnspireerde gemoedstoestand een minuut of twee vast. Het zal je opvallen dat je heel goed in staat bent te bepalen of je positief of negatief gestemd bent.

Probeer deze oefeningen eens te herhalen als je hond in de buurt is, om de reactie van het dier te bepalen. Wat doet hij als je energie verandert? Je kunt ook oefenen met je kinderen en/of partner. 
Zodra je begrijpt in welke mate jij anderen kunt beïnvloeden, zul je meer bewust worden van je energie en wat de uitwerking daarvan is op o.a. je hond.

Klik hier om naar de les met je gedachten naar de juiste energie te gaan

photography-765082_1920