Gedrag versus niveau van opwinding.

Een voorbeeld zal het verschil helpen verduidelijken: 
Stel je even het gemiddelde huis met honden voor. Als de familie weg is en het huis weer binnenloopt, zijn de honden blij ze te zien. Ze kwispelen, springen en rennen rond, wat de mens interpreteert als acceptabel gedrag.
De familie ziet hierin niets anders dan de honden die blij zijn dat ze thuis zijn, dus geven ze aandacht en genegenheid aan de honden

Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel het gedrag acceptabel is, het niveau van opwinding erg hoog is.
De honden zijn blij, maar ook opgewonden, en de mensen belonen dat niveau van opwinding evenals het gedrag door met ze te praten, aaien en zo verder, als ze binnenkomen.
Dat vind men prima totdat een vreemdeling aan de deur komt.
Nu is het blaffen, uitvallen en algemene onrust duidelijk onaanvaardbaar gedrag, maar realiseer dat het niveau van opwinding op dat moment precies hetzelfde is als toen het gezin thuiskwam.
De opwinding gaat over iemand die door de deur loopt. Of u acceptabel of onacceptabel gedrag krijgt, hangt af van wie het is

Als de familie wil dat hun hond zich goed gedraagt ​​wanneer vreemden aan de deur komen, dan begint dat met het begrijpen dat hoe ze zelf elke dag komen en gaan, de toon zet voor het niveau van opwinding dat de hond zal hebben wanneer hij op anderen reageert.

In staat zijn om problemen met de honden op te lossen, is gedeeltelijk het identificeren van waar op de dag de hond een onaanvaardbaar niveau van opwinding vertoond, bijvoorbeeld wanneer het onbewust wordt beloond.
Honden begrijpen het concept van soms niet en soms wel niet.
Een voorbeeld: een vader vindt het leuk om ruw met de hond te spelen, maar de moeder is in paniek omdat de hond de baby omver gooit en dingen uit de hand steelt.
Als eenmaal duidelijk is gemaakt wat er gebeurt, zien mensen de patronen voor wat ze zijn, maar het is in het begin niet altijd duidelijk voor gezinnen waar opwinding wordt gegenereerd.
De dagelijkse interacties in het huis moeten consequent worden versterkt in dat kalm, gereguleerd gedrag en attitudes zijn wat wordt verwacht.
Het is niet dat ze nooit hoog in energie kunnen zijn, maar hoge energie interacties moeten een specifieke context hebben, zoals tijdens een balspel van ophalen en terug brengen en moeten kunnen worden afgebouwd zodra het tijd is om terug naar binnen te gaan en daar rustig te liggen

Om meer te begrijpen waarom dit ertoe doet, kan ik het niveau van opwinding als volgt uitleggen.
Om dit goed te begrijpen, moeten we naar het niveau van opwinding van een hond kijken in een schaal van 0-10. 0 = slapen, 7-10 is uitvallen, blaffen, springen, bijten en ander reactief gedrag.

7 is een bijzonder belangrijk punt, want dat is het punt dat de hond voldoende opgewonden is dat adrenaline in zijn lichaam komt.
Op dat moment worden hun hersenen afgesloten en is al hun gedrag reactief.
Ze luisteren niet naar bevelen en ze moeten op een of andere manier worden vastgehouden om ze uit dat niveau van opwinding te halen.
Je hebt vast wel eens een hond op dit niveau achter een hek gezien dat ronddraait terwijl hij blaft of over het meubilair springt wanneer de familie thuiskomt of onophoudelijk blaft met een aanhoudende, indringende toon.

Honden die reactief gedrag vertonen, zijn zeker voorbij dit niveau van opwinding.

Hieronder een grafiek om het te verduidelijken:

Om enkele extra waarden aan de schaal toe te voegen, moet u begrijpen dat de gemiddelde hond in het gemiddelde huis zijn leven op ongeveer een 4 op het niveau van opwinding leeft.

Op een 4 kan een hond gehoorzaamheid doen, oogcontact maken en in het algemeen doen wat nodig is om in het huis te leven. Dit werkt relatief goed totdat er een trigger in de omgeving is. De postbode komt langs, een vrachtwagen passeert, een hond loopt langs, iemand komt thuis of er gebeurt iets dat de hond opwindt. Op dit punt heeft de hond een stijging van het niveau van opwinding van 2-3 levels als gevolg van de trigger. Met andere woorden, in huis hoeft er maar één ding te gebeuren in de omgeving van een hond voordat hun hersenen worden afgesloten en hun gedrag reactief wordt.

In de grafiek hiernaast weergegeven:

Zoals je kunt zien, biedt dit simpelweg vrijwel geen ruimte om met de hond te communiceren voordat de hond in reactief gedrag komt.
Het doel is om een ​​omgeving en dagelijkse routines te creëren die de hond aanmoedigen om een ​​standaard niveau van opwinding rond een 2 te hebben. Dit zorgt er in wezen voor dat twee triggers in de omgeving kunnen plaatsvinden voordat de hond onhandelbaar wordt in plaats van slechts één. 

Door de hond kalm genoeg te houden met een eerste trigger die hen opwindt, maar ze nog steeds in staat zijn om op begeleiding te reageren, wordt het mogelijk om hen betere reacties op elke stimuli te leren. Wanneer ze zo opgewonden zijn dat adrenaline bij elke trigger in het lichaam pompt, is het onmogelijk om hen iets nieuws over de situatie te leren.
Ze kunnen niet leren wanneer ze erg opgewonden zijn.

Een stukje meer uitleg van het concept waarin dit allemaal samen komt:
In wezen, hoe lager het niveau van opwinding van een hond, hoe minder dingen die tellen als triggers voor de hond om omhoog te gaan in level.
Een hond op een 2 heeft een trigger nodig, zoals bijvoorbeeld iemand die aan de deur komt, om opgewonden te raken, terwijl een hond op een 4 reageert op vrachtwagens in de verte, mensen op straat, honden die ze niet kunnen zien, maar ruiken en is over het algemeen alerter en springeriger over zijn omgeving dan prettig is.
Houd in gedachten dat naarmate een niveau van opwinding toeneemt, gedrag intensiever wordt.
Een hond op een 5 springt naar opvliegende bladeren, valt uit op honden op een extreme afstand, en zal waarschijnlijk allerlei eigenaardigheden ontwikkelen die eigenaren verwarrend vinden.
Plots is mijn hond bang voor rubberen laarzen, mijn hond is bang voor mannen met blauwe hoeden of wat dan ook.
Ze tonen een algemeen gevoel van onbehagen. Dit patroon vordert naarmate de opwinding toeneemt.
Eigenaren maken zichzelf van alles wijs nadat een hond heeft gereageerd op triggers, maar als je een hond conditioneert om niet tegen het hek in de achtertuin te blaffen of honden tijdens de wandeling negeert zonder ook de opwinding van de hond te verlagen, zullen ze een andere manier vinden om hun opwinding en stress te ventileren.
Ze kunnen beginnen met graven of kauwen of een ander soort negatief gedrag, maar honden zullen altijd stress uiten. In het grote geheel van het oplossen van problemen is de specifieke trigger niet zo belangrijk.
Wat belangrijk is, is dat de opwinding van de hond te hoog is.
Afhankelijk van de hond kunnen allerlei dingen triggers zijn, maar ongeacht de symptomen die de hond vertoont, is het antwoord altijd hetzelfde: kalmeer de hond.

Zie onderstaand grafiek:

Voor veel problemen met honden kan het simpelweg kalmeren van hen de ernst van de situatie aanzienlijk verminderen en het oplossen van gewoontepatronen veel gemakkelijker maken.
Een hond met een zeer laag niveau van opwinding is gemakkelijk om mee te communiceren en gemakkelijk dingen te leren.
Hoe meer een hond opgewonden raakt, hoe moeilijker het is om zich te concentreren en aangenaam te zijn.

Het is absoluut waar dat gedrag dat begint als reactief, weer gewoon kan worden en dan nog steeds specifiek moet worden begeleid, maar dat is ook veel gemakkelijker te doen als de hond minder opgewonden is.

Nog een punt: probeer de opwinding van een hond niet te beoordelen op wat hij doet als er niets gebeurt (geen triggers zijn).
Zelfs een zeer opgewonden, reactieve hond kan in een stil huis blijven liggen.
Het niveau van opwinding wordt gemeten door hoe snel een hond escaleert wanneer er een trigger is.
Voor de meeste honden komt er dan een heel andere beoordeling uit.