Een mentaal of fysiek probleem?

De hondenmama van Sophie stuurde mij deze video met de vraag of ik er naar wilde kijken want ze maakte zich zorgen.
Ze vroeg zich af of Sophie een gedragsstoornis zou hebben of dat ze uit pijn hapte. Ze was met Sophie bij de dierenarts geweest, die wist het even niet en dacht aan een gedragsstoornis.
De situatie werd gevaarlijk..Sophie had namelijk al 2 keer iemand, waaronder haar dochtertje) gebeten, daarmee kwamen  ook de gedachten dat ze Sophie misschien in zou moeten laten slapen.

Ik heb het filmpje bekeken en gaf aan het vrouwtje van Sophie aan dat mijn eerste ingeving was dat Sophie vanuit pijn hapte, maar dat ik er op in zou zoomen en daarbij met de biotensor (een biotensor is een meet en test instrument) zou testen en ook wat een oplossing daarin kan zijn.
Ik heb er vervolgens op in gezoomd en getest met de biotensor, welke al direct bij de vraag of het een gedragsprobleem was ‘nee’ aan gaf en bij de vraag pijn ‘ja’.
Er kwam verder uit dat Sophie last had van de buik (darmen) en het gevoelig was als ze daar aangeraakt werd (door verandering van voeding).

Voor Sophie was de enige manier om door middel van happen dat aan te geven, ze wilde dit niet, maar haar buik was zo gevoelig.
Ben gaan testen wat te kunnen doen en heb dit aan het vrouwtje van Sophie doorgegeven.
Er zou na 8 dagen een verandering zichtbaar zijn, Voordat ik contact op nam met het vrouwtje van Sophie heb ik er eerst op ingezoomd, daarbij met de biotensor getest of de pijn bij Sophie weg is waarop duidelijk kwam dat deze inderdaad weg is.
Ik heb daarna het vrouwtje bericht met de vraag hoe het nu met Sophie gaat waarop zij me terug bericht dat Sophie alerter is, speelser..dat de dolle 5 minuten weer vaker voorkomen, maar belangrijkste…ze mag weer het buikje van Sophie aaien. Ze herkende de ‘oude’ Sophie weer terug. 

Het is belangrijk om altijd goed te laten checken of er geen fysieke klachten zijn die het gedrag van een hond plotseling kan veranderen.

Naast een dierenarts zijn er nog een aantal mogelijkheden waarmee je dit kan checken. Een mogelijkheid is zoals ik bij Sophie heb gedaan door het testen met een biotensor, maar ook kan een diertolk aan de hand van een foto met het dier communiceren en vragen hoe het zich voelt en of het ergens pijn heeft.