Wanneer je wel en wanneer een boodschap niet overkomt bij de hond

Mensen zeggen weleens ‘mijn hond is oost-indisch doof’, luistert alleen maar wanneer het uitkomt. Dit is niet het geval maar heeft te maken met hoe de hersenen van een hond functioneren.
Informatie over dit functioneren draagt bij aan het op het juiste moment over kunnen brengen van boodschappen aan de hond. 

Relevant voor hondenbezitters is niet de hele anatomie, maar wat er in de hersenen gebeurt en hoe dat de buitenkant van ons en honden beïnvloedt.

In deze wil ik de vergelijking maken met het ontstaan van lichaamsgeur.
Iets dat u kunt waarnemen, is een indicatie van de psychologische processen in de hersenen. Wat we kunnen zien is een gevolg van wat we niet kunnen zien. Op dezelfde manier is het, wanneer je begint te ruiken naar zweet, alleen het tastbare (waarneembare) symptoom van processen die de oorsprong zijn, maar niet direct zichtbaar, die je geur veroorzaakt. Net als bij zweten zijn interne chemische veranderingen betrokken bij het gedragsproces, maar onthoud dat dit slechts een deel van het complete plaatje is. Gedrag heeft zowel anatomische als psychologische componenten. Dat wil zeggen, er is de structuur van de hersenen zelf, en de andere componenten van de innerlijke werking van de hersenen.

In deze les verdeel ik de hersenen in twee delen, waarmee het gemakkelijk is te onthouden en simpel is uit te leggen wat betreft de opvoeding van uw hond.

De 2 delen zijn: 
1. De achterhersenen en de midden-hersenen welke samen gesloten zijn. Deze hersendelen zijn betrokken bij reactief gedrag.
2. De voor-hersenen zijn het lerende brein.
    De hersendelen die betrokken zijn bij responsief, denkgedrag.

Achter-hersenen gedrag lijkt op

Achter-hersenen gedrag is reactief (instinctief) gedrag dat het limbisch systeem voortbrengt en wordt gekenmerkt door een verscheidenheid van waarneembare, tastbare acties van de kant van de hond:

 • Reflex
 • Moeilijk te onderbreken gedrag.
 • Moeilijk tot onmogelijk om met de hond te communiceren.
 • Hectisch. Overactief of hyperactief. Overweldigd in reactie op stress. Dit kan zenuwachtig/nerveus/onrustig gedrag en frustratie omvatten.

Dit gedrag wordt geassocieerd met neurotransmitters zoals adrenaline.
Je weet vast hoe het bij je hond eruit ziet als hij zich in de achter-hersenen bevindt.
De hond springt rond, pupillen
 verwijden en gedragen zich als ‘een idioot’ zoals veel mensen het noemen.

Hij lijkt onbereikbaar en zal gekmakend volharden in onhandelbaar en soms levensbedreigend gedrag. Hij kan gevaarlijk gedrag vertonen, zoals intens en willekeurig een vuile sok bewaken en je mogelijk bijten wanneer je naar deze sok reikt; alsof hij niet eens weet wie je bent.
Voor uit schieten, grommen en uitvallen naar naderende honden, ook al laat de naderende hond vriendelijke lichaamstaal zien, is te wijten aan op de achter-hersenen gericht gedrag. Voel je niet teleurgesteld nu dit alles is uitgelegd en gezegd over het functioneren van de achter-hersenen, het is ook het deel van de hersenen dat echt goed voor je zorgt in situaties waar het te lang zou duren dat logica nuttig zou zijn.
Je achter-hersenen zorgen er namelijk ook voor dat je in reactie op de rem trapt en voorkomt dat je op een voorligger botst.

Voor-hersenengedrag lijkt op:

Voor-hersenengedrag is responsief gedrag dat wordt gekenmerkt door waarneembaar (van reactief gedrag) als afkomstig van het leercentrum van de hersenen dat de primaire controle heeft.
We kunnen dit zien omdat het gedrag weerspiegelt:

 • Weerspiegelt kennis.
 • Toont doordachte actie.
 • Is gemakkelijk om te leiden.
 • Toont dat communicatie in een cirkel stroomt – van jou naar de hond en weer terug. Dit gebeurd omdat de hond in staat is om doordacht te reageren in plaats van instinctief te reageren op overleving. De goede communicatie wordt mogelijk gemaakt door doordachte acties (bewuste beslissingen)
 • Kijkt naar de leider op in het besluitvormingsproces (eenmaal getraind om dit te doen!)
 • Nauwkeurige reactie op signalen.
 • De hond is niet hectisch of zenuwachtig/nerveus/onrustig; in plaats daarvan zijn de acties bewust.
  De hond zal bijvoorbeeld met gedrag uit proberen, naar de geleider kijken voor feedback en dan voor ander gedrag kiezen.

Voor-hersenengedrag wordt geassocieerd met neurotransmitters zoals serotine, dopamine en aminozuren die kunnen fungeren als neurotransmitters.

Je weet ook hoe het er uit ziet als je hond op de voor-hersenen gericht is.
Hij is kalm en kan zich concentreren.
Hij kan problemen oplossen en redeneren wanneer je het betreffende gedrag vormt.(Vormgeven van gedrag is de ontwikkeling van nieuw gedrag door kleine stappen in de richting van het uiteindelijke gewenst gedrag te versterken en zo het uiteindelijke gewenste gedrag te bereiken.)

Ik hou van honden die op de voor-hersenen gericht zijn. Ze zijn leuk en boeiend om mee samen te zijn. De voor-hersenen hond charmeert je vanzelf. De voor-hersenenhond kan de intensiteit verhogen en dan opeens rustig gaan liggen.
Met voor-hersenen-honden kun je goed en ontspannen een wandeling op straat maken.
Een voor-hersenenhond hebben is een grote vreugde omdat de communicatielijnen tussen jullie twee toegankelijk zijn.

Het is van vitaal belang om het bewustzijn van deze voor-hersenen / achter-hersenen te ontwikkelen vanwege het volgende belangrijke feit dat ik je ga vertellen: de voor-hersenen en de achterhersenen werken niet als een dubbel team samen.
Ze werken meer als een schakeling.
Voor degenen onder u die niet bekend zijn met schakelingen is een dubbel team zoals we het bijvoorbeeld kennen als: twee paarden of koeien die zij aan zij aan elkaar vast gemaakt, bijvoorbeeld een kar trekken. Een geschakeld-team is één dier dat vóór het andere wordt geplaatst (vergelijkbaar met enkele honden slede teams) – in één rij achter elkaar.

De waarde van deze kennis heeft enorme gevolgen voor hoe gedrag van uw hond wordt weergegeven.
Terwijl de achter-hersenen en het voor-brein zeker samenwerken, leidt de ene terwijl de andere volgt of vice versa.
Je wilt graag dat uw hond een controleerbaar en responsief dier is, geen reactief dier.

Jij moet de betrouwbare voor-hersenen partner zijn.

Het is logisch op welke hersenen je jouw hond het liefste gericht wil hebben.
Laten we nu eens kijken hoe we die schakelaar van achter- hersenen naar voor-hersenen op commando kunnen krijgen.
Het ontwikkelde en gepromote teamwerk dat je nodig hebt om jezelf als relevant en betrouwbaar teamlid voor jouw hond in te stellen.
Dit betekent dat je consequent bent in je acties en eerlijk in je eigen gedachten. Een deel van eerlijkheid is weten welke delen van je training bij de hond, consequent zijn toegepast en duidelijk zijn en welke delen nog niet duidelijk zijn voor je hond.
Wees jezelf er bewust van dat als je wel het juiste ‘ding’ doet, maar met een over-emotionele of reactieve houding en aangezicht, je ‘verkeerde’ resultaten krijgt.
Met andere woorden, wanneer je met jouw hond bent, moet een van jullie altijd voor-hersenen gericht zijn.
In het ideale geval zijn jullie beiden altijd voor-hersenen gericht.
Omdat het mogelijk is, en omdat jij degene bent die de leiding heeft, is het jouw taak om voorop te blijven lopen, het ‘team’ op koers te houden en uit de problemen te houden.
Deze verantwoordelijkheid is voor en van jou!

Waarom zie ik zoveel honden gericht op achter-hersenen?

We zijn allemaal dol op honden die gericht zijn op de voor-hersenen, waarom hebben mensen dan honden die hun achter-hersenen nooit lijken te verlaten?
De natuurlijke neiging van sommige honden is om vooral in de achter-hersenen gericht te zijn, dit omdat het hun natuurlijke instinctief, reactief overlevingsgedrag brengt. Deze honden worden gemakkelijk gestimuleerd en vertonen de neiging om impulsief te handelen.

Wanneer honden niet voldoende lichaamsbeweging krijgen en onvoldoende stimulatie krijgen om hun voor-hersenen te laten werken, wordt standaard de achter-hersenhelft aangemoedigd.

Wanneer een hond vol energie zit, kun je hem niet zomaar laten rennen of een bal of frisbee gooien totdat hij hijgt. Dat creëert geen voor-hersenen neurale paden: het creëert gewoon vermoeide spieren en achterhersenpatronen. Laat die hond 10 minuten rusten en hij is weer klaar voor een nieuwe krachtige oefening. U moet voor-hersenen oefeningen doen om een ​​hond te krijgen die kalm en moe is – klaar om te ontspannen.
Gooi de bal, vraag de hond om de bal te halen en vraag de hond om de bal in je hand te leggen. Vraag nu de hond af te gaan liggen. Laat de hond weer omhoog komen en in positie naast je been te komen. Vraag de hond om drie of vier stappen achteruit te zetten in deze positie naast het been. Gooi de bal opnieuw en laat de hond de bal halen. Herhaal deze volgorde en voeg elke keer verschillende oefeningen in. Nu werk je goed met de hond. De hond zal moe en ontspannen zijn. Hij zal een paar uur rusten en je hebt een betere relatie met de hond ontwikkeld als een toegevoegde bonus.

Hetzelfde geldt voor het wandelen. De meeste mensen gaan wandelen, waarbij de hond gericht op de achter-hersenen loopt. Het is belangrijk om van de wandeling een voor-hersenen oefening voor je hond te maken. Hoe je dat doet zal ik in de volgende les uitleggen.

Klik hier om naar de volgende les te gaan