De basis in hondenopvoeding

Er zijn vele gedragsdeskundige, hondenscholen en wellicht heb je zelf al veel ondernomen omdat je te maken hebt bij ongewenst gedrag bij je hond.
Is er een beetje of geen verbetering gekomen in het gedrag dat je hond laat zien en vraag je jezelf nog steeds af waarom jouw hond dit gedrag laat zien.

Om daar antwoord op te vinden moet je terug naar de basis.
De basis zoals moederhond haar pups opvoedt zoals je kan zien in onderstaand filmpje.

Wanneer een puppy op de wereld komt zal de moeder vanaf de eerste dag beginnen met het opleggen van regels, grenzen en beperkingen. 
Hoe leert een moederhond haar pups wat gewenst is en wat niet gewenst is? 
Is dat door ze een brokje voor te houden om gewenst gedrag te krijgen of is dat door ze aan te geven/over te brengen dat ze zich anders moeten gedragen?
Ze zal op kalme en duidelijke manier over brengen dat gedrag niet gewenst is. 
Wordt er in de natuur goed gedrag dan niet beloond, jazeker wel en belonen is ook absoluut goed.
Een moederhond laat haar pups ook veel toe, zoals bij haar mogen drinken en spelen, maar dit kan enkel wanneer er duidelijke regels zijn en de gemoedstoestand van pups in orde is. Daarbij is de gemoedstoestand van de moeder ook altijd in orde om zo een voorbeeld te zijn voor haar pups en over te brengen wat verwacht wordt. Zou moeder hond geen duidelijke regels overbrengen of deze overbrengen als de gemoedstoestand van de pups niet in orde is dan wordt het op den duur een chaos.
Het opvoeden van een hond heeft dan ook 2 zijden nodig zoals ook moederhond ze aan haar pups overbrengt.

Opvoeden hoort erbij, net zoals we kinderen opvoeden. We willen ze weerbaarder maken voor de ‘echte’ wereld, ze laten opgroeien als prettige volwassen mensen. We doen dit allemaal uit liefde en goede bedoeling om ze prettige volwassenen te laten zijn, maar wel door middel van, naast een hoop liefde ook, de toevoeging van regels, grenzen en beperkingen aan te geven en over te brengen.

Of het nu om kinderen gaat of om honden, wordt er soms negatief gedacht bij het horen van bepaalde woorden. Een voorbeeld van zo’n woord is consequenties. We zijn ons echter niet bewust dat we er allen iedere dag mee te maken hebben. Het verschil is dat jij als mens in staat bent om de consequenties van je daden te overzien. Als je door rood rijdt dan riskeer je een boete, als je niet naar links en rechts kijkt bij het oversteken dan heb je kans dat je wordt aangereden..dit zijn consequenties van je daden.

Een hond is echter niet in staat om de consequenties van zijn daden te overzien. Hij reageert altijd van uit zijn instinct. Dit betekend dat hij handelt zonder na te denken. Zo kan hij zomaar ineens oversteken als hij aan de overkant van de straat of in een weiland een kat of een haas ziet, ongeacht of er een auto, bus of vrachtwagen aankomt.
We zullen onze hond moeten leren dat wij er voor ze zijn om hem te helpen, om het veilig te houden en om samen plezier te kunnen hebben.

Het idee van je hond trainen/opvoeden in de zin van ‘slecht gedrag negeren en het positieve belonen’ is enkel bedacht door mensen.
Je hond is geen mens! 
Het brein van een hond functioneert anders dan bij mensen, zoals hierboven het voorbeeld van het overzien van consequenties van daden, dat een hond niet kan en een mens wel kan.
Ik heb bij honden onder elkaar nog nooit gezien dat een hond wordt genegeerd door andere honden wanneer er een probleem is en wanneer hij zich beter gedraagt dat er dan een snoepje voor zijn neus wordt gehouden. 
Het is dan ook simpelweg niet mogelijk om een hond met aanzienlijk probleemgedrag enkel door alleen positief gedrag te belonen weer volledig in balans te krijgen! 

Door enkel het slechte gedrag te negeren kunnen we veel dingen na heel veel oefenen onze hond aanleren, maar dan nog is moedernatuur altijd sterker.
Op sommige momenten zal het instinct van je hond het overnemen en dan is je hond jouw hele aangeleerde training vergeten.

Nu kan je jezelf en je hond beperken door weg te blijven van problemen die je niet op kan lossen met de techniek van negeren, maar enkel belonen.
Je kan er ook voor kiezen om met het aanbrengen van regels, grenzen en beperkingen bij je hond (weer) volledig in balans te komen met je hond en daarbij te belonen voor goed gedrag en gemoedstoestand. 

Wil je (weer) volledig in balans komen met je hond, dan moet je vanuit de basis van de hond en zijn instinct beginnen.
In 6 video lessen geef ik daar meer uitleg over:

De gehele basis waar het allemaal begint.
De juiste gemoedstoestand.
Hoe je hond volgzaam zal zijn en blijven, ook tijdens wandelingen of als er bezoek komt.

Meer informatie over de 6 videolessen vind je hier >>

Ik heb vele honden uit het buitenland opgevangen waarbij het vanuit instinct reageren nog duidelijker zichtbaar is dan bij honden die altijd in een huis geleefd hebben. 
Ik volg hierbij altijd de regels zoals ze vanuit moedernatuur aan de hond gegeven zijn en breng ze daarmee in balans.
Enkele voorbeelden daarvan vind je op de fb pagina @hondcoach.nl

Liefs Geraldine

ikpasfoto