Wat leren wij van honden?

Wij leren aan honden, maar wat leren wij van honden?

Stel je voor, je wordt s’ochtends wakker, je haast je naar buiten om een ochtendwandeling te maken. Je ademt frisse lucht in, je ruikt het gras en de bloemen om je heen. Je komt buren tegen en neemt vrolijk te tijd om ze te begroeten en zij nemen de tijd om jou te begroeten. Als je weer thuiskomt om te ontbijten wordt je vrolijk begroet door je gezin, jullie genieten van het moment dat jullie samen zijn.

Het is tijd om naar je werk te gaan en dat doe je vol enthousiasme. Het geeft je een gevoel van trots en eigenwaarde. Je begroet je collega’s en hoewel jullie aan de buitenkant heel verschillend zijn, verschillen in lengte, gewicht, in kleur, ras en religie, deel je met hen het besef dat jullie bij een en de zelfde soort horen en het zelfde doel hebben. Je respecteert iedereen met wie je werkt, van degene met het eenvoudigste baantje, tot de directeur. Zelfs de directeur heeft deze instelling. Jullie weten dat iedereen een belangrijke rol heeft in het werk dat jullie doen en dat jullie de opbrengsten ervan eerlijk delen. Soms heb je een meningsverschil met een van je collega’s. Wanneer je verschilt in inzicht zeg je direct wat je op je hart hebt, ook als dat even wat spanning tussen jullie veroorzaakt. Binnen enkele minuten is de lucht weer geklaard en zet je zonder naar gevoel en nog een seconde terug te denken je dag voort.

Je denkt misschien onmogelijk!

Toch is dit hoe de wereld eruit kan zien als mensen het leven zouden benaderen zoals honden dat doen.
Honden laten zien hoe we het beste uit onszelf kunnen halen.
Wij doen veel moeite om hen zoveel mogelijk op ons te laten lijken. We leren honden onze taal te begrijpen, vaak zonder moeite te doen om die van hen te leren. We leren ze te zitten, te blijven, te liggen, te volgen wanneer het ons uitkomt. We denken dat we veel meer over het leven weten dan zij en geloven dat zij veel meer van ons kunnen leren dan wij van hen.

We leren onze honden om zich te gedragen zoals wij, terwijl het de meeste van ons pijn en moeite kost om gelukkige relaties op te bouwen met onze eigen soortgenoten. Honden hebben van nature waardering voor kwaliteiten als respect, routine, eerlijkheid, vertrouwen en loyaliteit. Instinctief begrijpen ze wat het belang is van samenwerking die voor alle partijen voordelen opleveren.
Wat als we, in plaats van hun te leren wat we denken dat zij van ons moeten leren, de kans zouden grijpen iets van hen te leren?

Je hond kent je gewoontes, je hond kan je lichaamstaal en je emoties lezen, waarschijnlijk nog veel beter dan jij. 
Je hond brengt je verborgen onbewuste gedachten aan het licht en is de spiegel van je diepste zielenroerselen!

Ken je hond, zie wat hij/zij je in zijn/haar taal verteld en je kent jezelf!